четвер, 8 лютого 2018 р.

«Друзі – це одна душа, яка живе у двох тілах» (Арістотель)


«У світі немає нічого кращого і приємнішого за дружбу: виключити з життя дружбу –  все одно, що позбавити світ сонячного світла». Словами Марка Тулія Цицерона було відкрито виховний захід «Дружба в літературі», який завідувач бібліотеки провела сьогодні для учнів  11 ПНФ класу в рамках тижня зарубіжної літератури.

Відповіді на питання «що таке дружба?» шукали всі разом. Поміркували над кодексом дружби, обговорювали глибокі притчі, згадали художні твори про справжню дружбу…

Учні згадали вислів: «Дружба – це дорогоцінний камінь, який важко знайти, але надто просто втратити». Справжня удача – знайти вірного друга, який не підведе тебе, не залишить в найтяжчу хвилину; він знає, чим можна тебе порадувати, як розвеселити і втішити, він вміє вислухати, дати пораду, поспівчувати, зацікавити, підняти настрій.  Для дружби важлива взаємна симпатія, спільність інтересів.


Міцну дружбу не зламати образою. Діти знову процитували Цицерона: «Дружба проникає в життя всіх людей, але для збереження її часом доводиться терпіти й образи». Ніхто, крім справжнього друга, тобі не скаже правди. І це теж треба цінувати, адже робиться це з метою зробити для тебе добро, а не скривдити. Образа несумісна з дружбою, адже на важелях терезів завжди перетягує справжня коштовність – дружба, що розвіює непорозуміння, немов хмаринку під літнім сонцем.

Друг – це твоя споріднена душа, яка розуміє тебе, підтримує, завжди щира з тобою. Усі учасники заходу дійшли висновку: якщо маєш друга, – тримайся його й не дозволяй своєму або чужому егоїзму зруйнувати дружбу.

У бібліотеці було підготовлено виставку книг, присвячених дружбі, які для більшості ліцеїстів давно стали улюбленими. Але незважаючи на це, діти із задоволенням їх перечитують.

Отже, не зважаємо на те, що ми усі різні. Нам усім потрібні друзі. І це нас споріднює. А для того, щоб їх мати, треба самому вміти бути другом. Для цього потрібно докладати певні зусилля та постійно працювати над собою. "Ніколи ще щастя не ставило людину на таку висоту, щоб вона не потребувала друга» (Сенека).

Єжова Т.М., завідувач бібліотеки

Олександр Дюма «Три мушкетери»


Одна з книг, яку найбільш часто екранізують. Книга про любов, дружбу, вірність та принципи. Пригоди відважного гасконця Д'Артаньяна та його друзів – мрія будь-якого хлопця, і що може бути цікавіше для читання дівчат, ніж захоплююча історія з підвісками королеви?







Дж. Р.Р. Толкін «Володар перснів»


Роман-епопея англійського письменника Дж. Р. Р. Толкіна – найвідоміший твір жанру фентезі.
Пригоди Фродо і його друзів стали однією з найвідоміших і популярних книг ХХ століття. Згодом історія неодноразово використовувалася в настільних і комп'ютерних іграх, а також була екранізована Пітером Джексоном.
Серед іншого, «Володар кілець» зайняв перший рядок у списку «200 кращих книг за версією BBC».




Еріх Марія Ремарк «Три товариші»

Історія про дружбу трьох шкільних, а потім і фронтових товаришів – Роберта Локампа, Готтфрида Ленца й Отто Кестера. Відносини головних героїв, а також коханої Роберта на тлі післявоєнної Німеччини підкорили серця мільйонів читачів. Герої роману Ремарка готові на все заради дружби.








Джек Лондон «Серця трьох»

Це ювілейний, п'ятдесятий роман Джека Лондона. Роман починається з передмови, в якій автор пише, що взявся за цю роботу через відсутність свіжих сюжетів для кінематографа.
Молодий нащадок пірата Моргана, який залишив йому багату спадщину, відправляється на пошуки скарбів свого предка. На шляху він знайомиться зі своїм далеким родичем - Генрі Морганом. Їх чекають небезпечні пригоди, невідомі краї і любов.







Веніамін Каверін «Два капітани"

Роман витримав більше сотні перевидань. Книга була переведена багатьма іноземними мовами. Девіз роману: «Боротися і шукати, знайти і не здаватися».
У романі перед читачем проходять історії двох головних героїв – Сані Григор'єва і капітана Татаринова. Усе життя Саньки пов'язане з подвигом відважного капітана, з дитинства він рівняється на відважного дослідника Півночі і в дорослому віці знаходить зниклу експедицію «Св.Марії», виконуючи свій обов'язок перед пам'яттю Івана Львовича.





Артур Конан Дойл «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона»

Історія про одного з найвидатніших сищиків нашого часу, записана його другом і напарником. Дружба Шерлока Холмса і доктора Ватсона збагачує кожного із них. Раціональний та скупий в проявах почуттів Шерлок знаходить у Ватсоні не тільки уважного біографа, але й чуйного товариша, який оживляє зосереджену роботу детектива. Ватсон, у свою чергу, вчиться у Шерлока вмінню володіти собою та холодно міркувати. Таким чином, ця дружба допомагає кожному з персонажів відкрити для себе нову, незвичну сторону світу.

0 коммент.:

Дописати коментар