понеділок, 10 квітня 2017 р.

5-7 квітня Єжова Т.М., завідувач бібліотеки Херсонського академічного ліцею імені О.В.Мішукова ХМР при ХДУ, взяла участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції в рамках ІІІ Всеукраїнського фестивалю педагогічної майстерності «Роль  дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості». 

Лейтмотив конференції - цінність спілкування з книгою: читання як духовна потреба людини. З трибуни конференційної зали раз у раз лунали слова про тісний зв'язок розвитку читання з прогресом науки, про необхідність прищеплювати гарний смак юним читачам та розвивати їхню свідомість; доповідачі тривожилися щодо цифрової деменції та падіння культури як наслідок зниження читання; наголошували на важливості зв'язку поколінь та вихованні читача як пріоритетному завданні дитячої бібліотеки.

Єжова Т.М.
Тетяна Миколаївна у доповіді «Веб-ресурси шкільної бібліотеки у промоції книги та читання» розповіла про комплексну систему авторських бібліотечних блогів. До Фестивалю завідувач бібліотеки ліцею підготувала майстер-клас «Бібліотечний медіаурок як засіб виховання читацької культури учнів» та статтю «Розвиток творчого потенціалу читачів: діапазон бібліотечних ідей», що увійшла до збірника матеріалів конференції. У ній Єжова Т.М. акцентувала увагу на одній з найважливіших задач шкільної бібліотеки - формуванні творчої особистості та поділилася своїм досвідом щодо впровадження бібліотечних ідей.

Пленарне засідання продовжилося роботою в секціях. У роботі секції бібліотечних працівників взяли участь Полікарпова Л.П., заступник генерального директора НБУ для дітей, Митрофанова Л.І., директор Полтавської ОБД ім.Панаса Мирного та Романенко О.Л., заступник директора Миколаївської ОБД ім. В.Лягіна.
Програма конференції була насиченою і напруженою, але дуже цікавою і корисною як у науковому, так і у практичному плані. За три дні роботи конференції було обговорено коло актуальних проблем дитячого читання, проведено велику кількість майстер-класів, презентовано інноваційні та грунтовні проекти, бібліотечні розробки тощо.

Пленарне засідання
Алла Іванівна Гордієнко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, Президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) України презентувала проект "Ключ" (Краща література юним читачам), який присвячено  дитячій літературі України. Він допоможе і дітям у пошуку фахової інформації про нові і призабуті книжки, і дорослим знайти інформацію про літературознавчі розвідки в галузі дитячої літератури.
 
Бібліотечна секція
Другого дня відбулася зустріч з сучасними українськими письменниками. Про свою творчу лабораторію розповіла українська поетеса, письменниця, художниця, науковець й педагог Марина Павленко. Нагадаємо, що вона - переможець конкурсів "Гранослов", "Привітання життя", видавництва" Смолоскип", "Коронація слова", "Золотий лелека" та ін. 

Зустрічає Херсонський ліцей мистецтв
Письменниця презентувала свої нові літературні твори та побажала читачам бібліотеки ліцею щасливих мандрів у просторі і часі. Саме цими словами вона доповнила свій автограф на книжці "Райдуга в решеті", яку Єжова Т.М. придбала для поповнення фонду бібліотеки ліцею. Книга легка для сприймання й цікава для будь-якого читача. У ній розповідається про дитинство Василя Стуса, Павла Тичини та ін.  До речі, саме про цю книгу, яку Марина Павленко написала за детально вивіреними нею фактами, племінниця Павла Тичини сказала: "Здається Ви жили разом з нами".

Зустріч з Мариною Павленко та Олександром Дерманським
Олександр Дерманський, український дитячий поет, прозаїк і казкар, один з найпопулярніших й найталановитіших молодих дитячих письменників України, теж презентував свої нові твори. Він лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв "Коронація слова" 2003 та 2004 років. У 2006 році О.Дерманський отримав диплом Міжнародної асамблеї фантастів "Портал". 

Для підлітків і дорослих автор рекомендував свою нову комедійно-пригодницьку книгу "Стонадцять халеп Остапа Квіточки". Час спілкування з "чарівником без мантії" промайнув теж дуже швидко. Учасники зустрічі довго не відпускали письменника, адже випала така нагода поспілкуватися. Сашко Дерманський розповів про свої літературні вподобання та поділився творчими планами. Після автограф-сесії всі із задоволенням сфотографувалися на згадку.

Читайте також:
Про переможців Відкритого літературного конкурсу для дітей та молоді «ФантФест» - читайте  тут  і тут.

Єжова Т.М., завідувач бібліотеки
Колажі автора


0 коммент.:

Дописати коментар