понеділок, 25 травня 2015 р.

Завідувач бібліотеки Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті Єжова Т. М. брала участь у  Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Освітянські бібліотеки України на шляху трансформації у базові документально-комунікаційні комплекси: стан та перспективи», який відбувся 21‑22 травня у м. Миколаїв.

Науково-практичний семінар розпочав роботу у Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. На ньому були заслухані доповіді, які охоплюють широке коло актуальних проблем і питань бібліотечної діяльності. 

Яскраве враження на учасників форуму справив блискучий виступ студентського народного хору імені М.Аркаса Миколаївської філії КНУКіМ, майстерність якого вкупі з теплими словами художнього керівника О. Шпачинського стали камертоном дводенного наукового семінару. Особливий інтерес для учасників семінару становили доповіді, присвячені питанням стратегічного інноваційного розвитку освітянських бібліотек та проблем дитячого читання у медійному середовищі.

Пленарні засідання другої половини дня продовжилися у Миколаївській науково-педагогічній бібліотеці. Доповідачі наголошували на необхідності корпоративного підходу при формуванні інтегрованого галузевого інформаційного ресурсу, демонстрували використання веб-ресурсів у післядипломній освіті шкільних бібліотекарів, порушували ряд питань щодо перспектив розвитку бібліотечної справи в Україні.
Єжова Т. М. у своєму виступі розповіла про плідну співпрацю дитячих і шкільних бібліотек в плані залучення підростаючого покоління до світу літератури і мистецтва. Тетяна Миколаївна акцентувала увагу на тому, що сьогодні є актуальним питання підтримки дитячого читання шляхом створення єдиної системи методичного забезпечення та підвищення кваліфікації бібліотекарів. Вона зауважила, що проблема координації та кооперування роботи бібліотек сфери культури та сфери освіти знайшла вирішення в спеціальному розпорядженні голови обласної державної адміністрації, у якому закріплено досвід співпраці шкільних бібліотек та Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, яка стала базою для вивчення інформаційних технологій та підвищення кваліфікації шкільних бібліотекарів.

Другий день роботи Всеукраїнського семінару освітянських бібліотек відбувався на базі Миколаївського муніципального колегіуму ім. В.Д.Чайки «Школа майбутнього». Ознайомчу екскурсію провів директор навчального закладу  Сергій Михайлович Січко, кандидат історичних наук, народний учитель України.

Провідною темою роботи семінару цього дня стало питання медіаграмотності та медіакультури учнів. Зокрема, Попова Н.Ф., заступник директора з наукової роботи Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки, презентувала медіаосвітній проект херсонських бібліотек.

Презентація проекту «Ave, Skovoroda! Ідемо за Сковородою!» завершила Всекураїнський науково-практичний семінар на високій ноті.  Програму авторського елективного спецкурсу з  медіаосвітнім компонентом для учнів  9 (10,11) класів загальноосвітніх навчальних закладів представили Галина Михайлівна Сагач, доктор педагогічних наук, професор, академік АНВО України, академік  4-х Міжнародних академій, проректор Всеукраїнського народного університету українознавства імені Григорія Сковороди, співзасновниця Інституту генези життя та Всесвіту, і Тетяна Олександрівна Кузьмич, канд.пед.наук, завідувач науково-методичного відділу Херсонської академії неперервної освіти. Долучитися до проекту вже сьогодні мають можливість науковці, освітяни, працівники закладів культури. Це може стати початком творчої роботи з підготовки до святкування 300-літнього ювілею «українського Сократа» Г.С.Сковороди, який ми будемо відзначати у грудні 2022 р.

Справжнім подарунком від організаторів семінару стала подорож до Ольвії – «міста щасливих людей» – археологічної перлини Північного Причорномор'я, яка супроводжувалася яскравими історичними коментарями блискучого екскурсовода Губської Тетяни Миколаївни, старшого наукового співробітника Миколаївського краєзнавчого музею.

Учасники семінару в неформальній обстановці продовжили обмінюватися думками щодо проблем бібліотечної роботи, водночас, мали насолоду доторкнутися до античної історії із присмаком свіжого повітря Дніпро-Бузького лиману та густого аромату різнотрав’я.

Єжова Т. М., завідувач бібліотеки
Колажі автора 
Детальніше у публікаціях:
Всеукраїнський науково-практичний семінар освітянських бібліотек - See more at: http://vbpi.blogspot.com/2015/05/blog-post_21.html#sthash.EuSV1Wpm.dpuf
Всеукраїнському науково-практичному семінар
- See more at: http://ks-school-libraries.blogspot.com/?zx=a9d808f8c2457cd5#sthash.L3qVvy0T.dpuf


Світлини Горбенко О.,
Єжової Т.

0 коммент.:

Дописати коментар