понеділок, 28 вересня 2015 р.


24-25 вересня завідувач бібліотеки Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова ХМР при ХДУ взяла участь у VIІІ Міжнародній науково-практичній конференції та ХХІІ Всеукраїнських педагогічних читаннях «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості».

У конференції взяли участь науковці, науково-педагогічні працівники, педагоги-практики з різних куточків України, іноземні гості - педагоги-практики з США та з Китаю. У доповідях піднімалися актуальні питання виховання духовних потреб сучасної учнівської молоді в контексті гуманістичної педагогіки В. Сухомлинського. 

Зокрема, Лида Ху, науковий співробітник Академії педагогічних наук Китайської Народної Республіки, професор, у грунтовій та цікавій доповіді зауважила, що книга В.О.Сухомлинського "Сто советов учителю" займає на її батьківщині перше місце за попитом, кількістю перевидань та за тиражем відомих педагогічних праць, перекладених китайською, а "Избранные произведения" у 5 томах було включено до проекту "П'ятидесяти" державно важливих книг. Лида Ху повідомила, що "Письма к дочери" видатного українського педагога включено до підручників з мови та літератури.

Бібліотечна секція «Виховання культури читання у сучасній бібліотеці» продовжила роботу конференції 25 вересня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, яка перейняла естафету проведення конференції у КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Єжова Т.М.
Єжова Т.М. у виступі "Бібліотечні веб-ресурси в організації читання ліцеїстів" презентувала новий блог бібліотеки Академічного ліцею "Terra Librorum". Тетяна Миколаївна зазначила, що створення блогу виявилося нагальною потребою для підвищення інформаційної культури учасників педагогічного процесу, зручності розміщення посилань на додаткові ресурси, створення «клубу за інтересами» (обміну новинами зі світу книг, дискусій про книжки і читання, літературної творчості школярів, авторських публікацій), реклами своєї діяльності, підвищення іміджу бібліотеки, професійного інформування і спілкування, обговорення останніх новин, подій бібліотечного життя, нових технологій, форм масової роботи тощо.

«Те, що дитина повинна запам'ятати, перш за все повинно бути цікавим». Тетяна Миколаївна зауважила, що саме на ці слова В.О.Сухомлинського бібліотека ліцею спирається при розробці бібліотечних блогів. І тому так багато зусиль приділяє дизайну, архітектурі та наповненню бібліотечних веб-ресурсів.

Девіз блогу бібліотеки ліцею: "Via scentiarum" ("Шлях знань"). Читання переміщується на простори Інтернету - глобальної бібліотеки, і тому мета роботи бібліотеки - не тільки стимулювати дітей до читання, а й навчити безпечному і комфортному зануренню у дивовижний світ нових знань.

"Першою і найважливішою метою виховання є людина, її всебічний розвиток, ясний розум, високі ідеали, чисте шляхетне серце", - нагадала слова учителя-майстра Ольга Василівна Сухомлинська, співголова організаційного комітету, академік-секретар Відділення загальної педагогіки та філософії освіти Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України. Донька великого педагога зазначила, що "повага і любов повинні бути в основі навчання". Ці слова рефреном проходять крізь роботу бібліотеки Академічного ліцею, особливо в рік вшанування спадщини В.О. Сухомлинського. Адже суть не в тому, щоб учень отримав у школі певний набір знань, а в тому, як ці знання надалі будуть жити в ньому.

Тези виступів учасників конференції видані окремим випуском у тритомнику матеріалів конференції.

Докладніше про перебіг конференції можна прочитати на сайті Херсонської ОДА, на сайті управління освіти і науки ОДА, на сайті обласного управління культури, на сайті Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та на сайті Академії неперевної освіти - тут і тут.

Єжова Т.М.,
завідувач бібліотеки.
Колажі автора.

Урочистості та пленарне засідання конференції



Виставка ХОБД ім. Дніпрової Чайки «Василь Сухомлинський. У діалозі з сучасністю»
та експозиція робіт юних шанувальників творчості В.О.Сухомлинського


Виступи учасників конференції



Прем’єрний показ вистави бібліотечного літературного театру
«Василь Сухомлинський: Людина. Педагог. Творець»




Фотографія на пам'ять



0 коммент.:

Дописати коментар